Danas pečem jednostavnu, brzu i mekanu pogaču! Savršen recept za ručak ili večeru.
◆ Sastojci za pogaču:
- 200 ml mlijeka
- 50 grama putera
- 2 kašike šećera (24 grama)
- 1 kašika suvog kvasca (10 grama)
- 350 grama brašna
- 1,5 kašičica soli (5 grama)
- 1 žumanca
- malo susama
◆ Priprema:
- U zdjelicu za miješanje dodajte toplo mlijeko, šećer i kvasac pa malo promiješajte.
- Zatim dodajte rastopljeni puter i pomiješajte.
- Kada ste promiješali dodajte brašno i so.
- Miješajte varjačom a zatim nastavite ručno dok ne dobijete gotovo tijesto.
* Kada ste gotovi tijesto pokrijte krpom i ostavite da 40 minuta nadolazi.
* Nakon 30 minuta tijesto prebacite na sto na koga ste položili papir za pečenje i razvaljajte u oblik kruga.
- Čašicom obilježite stedinu tijesta a rest narežite u oblik latica.
- Tijesto prekrijte krpom i ostavite 25 minuta da nadolazi.
- Nakon 25 minuta tijesto premažite sa žumanjkom u koga ste dodali kašiku mlijeka.
- U sredinu dodajte malo ribanog sira a rest pospite sa malo susama.
-Tijesto prebacite u zagrijanu rernu na 180°C i pecite otprilike 20-25 minuta, ovisno od rerne može i duže ili kraće trajati.
- Pazite da vam pogača ne izgori i da dobiju onu divnu rumenu boju.
- Vaša pogača je gotova.
Prijatno...!

Коментари
Постави коментар