HLJEB | Pogača brza, mekana i jednostavna / Zdrava i jeftina hrana

 


Danas pečem jednostavnu, brzu i mekanu pogaču!  Savršen recept za ručak ili večeru. 



◆ Sastojci za pogaču:
 - 200 ml mlijeka
 - 50 grama putera
 - 2 kašike šećera (24 grama)
 - 1 kašika suvog kvasca (10 grama)
 - 350 grama brašna
 - 1,5 kašičica soli (5 grama)
 - 1 žumanca
 - malo susama

◆ Priprema:
  - U zdjelicu za miješanje dodajte toplo mlijeko, šećer i kvasac pa malo promiješajte.
  - Zatim dodajte rastopljeni puter i pomiješajte.
  - Kada ste promiješali dodajte brašno i so.
  - Miješajte varjačom a zatim nastavite ručno dok ne dobijete gotovo tijesto.
  * Kada ste gotovi tijesto pokrijte krpom i ostavite da 40 minuta nadolazi.
  * Nakon 30 minuta tijesto prebacite na sto na koga ste položili papir za pečenje i razvaljajte u oblik kruga.
  - Čašicom obilježite stedinu tijesta a rest narežite u oblik latica.
  - Tijesto prekrijte krpom i ostavite 25 minuta da nadolazi.
  - Nakon 25 minuta tijesto premažite sa žumanjkom u koga ste dodali kašiku mlijeka.
  - U sredinu dodajte malo ribanog sira a rest pospite sa malo susama.
  -Tijesto prebacite u zagrijanu rernu na 180°C i pecite otprilike 20-25 minuta, ovisno od rerne može i duže ili kraće trajati.
  - Pazite da vam pogača ne izgori i da dobiju onu divnu rumenu boju.
  - Vaša pogača je gotova.

    Prijatno...!

Коментари